Silver Wings USAF Belgium

60 jaar vliegen in Weelde
Wednesday 16 April 2014


André & Dirk Jansens have realised a new book: "60 jaar vliegen in Weelde".

The book describes the history of the reserve airfield and gives particular attention at the deployment of the Thunderjets, Thunderstreaks, Meteors and Hunters in the 50ties and the 60ties and of the Mirages and the C-130's in the 80ties.

A lot of pilots with silver wings certainly still remember their flying activities out of Weelde.

 

60 jaar vliegen in Weelde

Militaire en burgerlijke archieven, getuigenissen, informatie uit de media en talrijke foto's vormen de bouwstenen van een verhaal dat anekdotisch verlucht de 60-jarige geschiedenis schetst van het vliegveld van Weelde.

Het antwoord op de vraag die allicht velen zich stellen, "Waarom is er in Weelde een vliegveld gekomen?", krijgt uitvoerig aandacht.
De ontplooiingen van de vliegtuigen van Kleine Brogel, Beauvechain, Chièvres, Koksijde, Bierset en Melsbroek worden in detail beschreven.

De groei van Weelde tot een zweefvliegcentrum, met de Luchtcadetten, de Kempische Aeroclub en de Vlaamse Zweef Academie als hoofdrolspelers, wordt eveneens in de kijker geplaatst.

Ook niet-militaire activiteiten met een wetenschappelijk karakter of die men als vrijetijdsbesteding kan bestempelen worden summier toegelicht.

De bouw van de NAVO-loodsen, het einde van de Koude Oorlog en de gevolgen voor de Belgische Defensie zijn de belangrijkste thema's van de jongste decennia. Naast tientallen Mirages en F-16's vindt materieel van de Landmacht jarenlang onderdak in de loodsen. De evolutie van de grootste tweedehandsmarkt van Belgische militaire overschotten ooit wordt, rijkelijk geïllustreerd, grondig uiteengezet.
De beschrijving van de toestand van het vliegveld in 2014 ontbreekt evenmin. De sedert 2009 ontruimde loodsen staan nog steeds te koop. De verkoop door Defensie werd wel tijdelijk doorkruist door de inrichting van een transitcentrum voor asielzoekers.
Het reservevliegveld van Weelde behoudt zijn militaire functie. Er blijven regelmatig oefeningen plaatsvinden, zelfs met een internationaal karakter.

De auteurs van het boek, André en Dirk Jansens, zijn beiden geboren in Weelde. Dirk woont in Turnhout. Hij is een fervent modelbouwer en een gepassioneerd vliegtuigspotter. André is woonachtig in Sint-Truiden. Als militair piloot vloog hij ondermeer op Thunderstreak (Florennes), Mirage (Florennes en Bierset) en F-16 (Kleine Brogel). Als Kolonel Vlieger Stafbrevethouder was hij korpsoverste in Kleine Brogel van 1989 tot 1992.

Kenmerken van het boek
336 bladzijden met ruim 500 foto's (de meesten in kleur) en 150 illustraties
Formaat A 4 in harde kaft
Kostprijs bedraagt € 29,95 exclusief verzending
Bestelling, betaling en verzending
Advies bij bestelling: bevestig leveringsadres via weeldevliegveld@gmail.com
Verzendingskosten (België) bij afhaling in Kiala-punt in je buurt bedragen € 5
Verzendingskosten (België) bij thuislevering door BPost bedragen € 8
Betaling van het boek + verzendingskosten van je keuze op naam van
André Jansens IBAN BE78 0017 2504 6986
Eenmalig lanceeraanbod
Bij bestelling en betaling ten laatste op 15 mei 2014 bedraagt de kostprijs exclusief verzending
€ 24,95
Levering van het boek
Vanaf midden juni 2014

Back to top